pažitka

Pažitka pravá (také pobřežní Allium schoenoprasum) je jednou z nejznámějších kuchyňských bylinek.

Pažitka obsahuje látky jako česnekový olej, vitamín C, B2, chlorofyl a celou řadu minerálů, jako je sodík, vápník, železo, fosfor.

Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a je močopudná, takže se výborně hodí pro jarní kúru.

Léčivé účinky:

  • podpora imunity, obranyschopnosti organismu
  • protizánětlivý účinek
  • antivirové působení
  • protihoubový účinek
  • vysoký tlak krve, hypertenze – snižuje tlak krve
  • prevence sraženin v krevním oběhu
  • prevence infarktu, angíny pectoris
  • prevence mrtvice, cévní mozkové příhody
  • zlepšuje trávení a “čistí střeva” – bylinkový hydrocolon
  • podporuje chuť k jídlu
  • močopudný účinek
  • vhodná pro rekonvalescenci (znovuobnovení sil po zátěži – nemoc, stres apod.)
  • střevní paraziti – v případě přítomnosti v organismu je pomáhá zlikvidovat
  • cholesterol – redukce jeho tvorby v organismu, prevence aterosklerózy
  • vysoký obsah vlákniny
  • nízkokalorická potravina
  • osteoporóza a kvalita kostí – má vliv na kvalitu kostní tkáně, čímž redukuje možnost zlomenin kostí
  • Alzheimerova choroba – zpomaluje chorobu
  • těhotenství – přirozená přírodní kyselina listová – významný zdroj
  • prevence rakoviny jícnu, žaludku, prsu, plic a dutiny ústní

Pažitka se výborně hodí pro pěstování v květináči. Od března ji můžete vyset a umístit na okenní parapet, od dubna nebo později také na venkovní záhony.

Čerstvé trubkovité stonky můžete sklízet od jara až do zimy. Nejlépe samozřejmě chutnají první jarní výhony. Pažitku nesušíme, protože ztrácí své aroma. Lepší variantou je zmrazování nasekaných stonků, které uskladníme v malých porcích.
Pažitka se nevaří, jen se vždy čerstvá přidá do jídla úplně na závěr.
Tradičně se jí koření tvaroh, čerstvý sýr, saláty, vajíčkové pokrmy a omáčky.

Inspirovali jsme na na: Bylinky pro všechny

pažitka
pažitka chléb
Sdílejte
Napište svůj komentář